Stora Enso Langerbrugge: van oud naar nieuw

Als je door een krant of tijdschrift bladert, is de kans groot dat het papier dat je in je handen hebt, door Stora Enso Langerbrugge werd geproduceerd.
Met 30.000 medewerkers in meer dan 35 landen en 85 fabrieken wereldwijd is Stora Enso één van de grootste papierproducenten ter wereld. In België heeft het bedrijf een ‘state of the art’ fabriek in Langerbrugge nabij Gent, waar jaarlijks meer dan 1 miljoen ton huishoudelijk opgehaald oud papier gerecycleerd wordt tot kranten- en tijdschriftenpapier. Aangezien je van karton geen papier kan maken wordt uit dat miljoen ton het gedeelte karton uitgesorteerd, en zo blijft er ca. 700.000 ton bruikbaar oud papier over. Opmerkelijk: dat oud papier vormt de enige basis voor het nieuwe papier, er komt dus geen spaander hout te pas in ons papierproductieproces. In België wordt slechts 650.000 ton huishoudelijk papier opgehaald, maar vanwege de centrale ligging wordt ook oud papier uit andere Europese landen, onder andere Engeland, Nederland en Frankrijk, verwerkt. Niet toevallig hebben we de grootste krantenpapiermachine ter wereld in Gent. We maken krantenpapier voor zowat elke Belgische krant, maar ook voor buitenlandse titels zoals Le Figaro en De Telegraaf,en magazinepapier voor o.a. TV Magazine en de reclamefolders van de Carrefour, Auchan en Argos.

Eigen sortering:
Stora Enso Langerbrugge is hoofdaandeelhouder in Vlar Papier, dat al sedert vele jaren huishoudelijk afvalpapier sorteerde, exclusief voor Stora Enso Langerbrugge, deels in Tisselt (Willebroek) en een klein deel in Gent.
In 2010 werd een gloednieuwe hypermoderne sorteerlijn door Vlar Papier gebouwd en opgestart op de site van Stora Enso in Langerbrugge met een capaciteit van 240.000 ton. Hiermee is de efficiëntie nog geoptimaliseerd om van oud tot nieuw papier te komen.
De site in Tisselt draait gewoon door.
Hierdoor is ook het volume van eigen sortering voor beide sites samen opgetrokken naar ca. 350.000 ton huishoudelijk opgehaald papier, en voor 2012 is het doel zelfs 400.000 ton.
Met de bouw van deze nieuwe sorteerinstallatie werd Stora Enso Langerbrugge vorig jaar trouwens met een ERPC Award bedacht.


© STORA ENSO